Otsi kodulehelt
Sulge otsing

Suutäis soolast ja maotäis magusat

Vabatahtlike kaasamisest kõneledes ei saa kunagi üle ega ümber sellest, et alustada tuleb planeerimisest. Planeerimine tähendab oma ühenduse tegemiste analüüsimist, et mõista, milliseid tegevusi teha on vaja ning milliste ülesannete juurde on paslik kaasata vabatahtlikke. Analüüsida tuleb ka, millised oskused ja omadused võiksid vabatahtlikul olla ning kui tihti ja kuipalju aega peaks ta ühenduse tegemistesse panustama. Juba planeerimisfaasis tuleks mõelda sellelegi, kuidas vabatahtlikega töötada, kuidas neid tunnustada, motiveerida ja tänada.

Vabatahtlike tänamiseks ja motiveerimiseks, ühenduse juures hoidmiseks on mitmeid nippe, kuid räägime täna ühest pisikesest, kuid väga tõhusast nipist: söötke oma vabatahtlikel kõhud täis!

Uuringud on näidanud, et soojus ja soe jook teeb inimesel olemise mõnusamaks ja mugavamaks. Ka turundusinimesed teavad nippi: kõigepealt anna võimalikule kliendile tassike sooja teed, kohvi või kakaod ning alles seejärel alaku müügitöö.

Kuidas söök vabatahtlikusse tegevusse puutub?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMinu meelest saab paralleele tõmmata küll. Kui vabatahtlikud tulevad ühenduse ruumidesse või mõne ürituse eel või ajal näiteks asju tõstma, osalejaid registreerima, fotografeerima vms, siis  on inimsed näinud vaeva, kogenud häid ja võibolla ka tüütumaid hetki. Täis kõht teeb igal juhul hinge soojaks, olemise mõnusaks ning vabatahtliku tegevuse kogemusest jääb hea mälestus. Ja uskuge mind, olgu tegemist noorte või vanade, rikaste või vaestega, linnakate või maakatega, hea toit teeb meele heaks kõigil ning pühib meelest eelnevad vintsutused.

Toidupanga kommunikatsioonijuht Marie Kanarik lisab: „Oleme seda täheldanud ka Toidupangas. Eriti talvel on meil laohoones külm ja niiske. Toiduasjade tassimine, sorteerimine ja pakendamine on väga rasked tööd, eriti kui pead samal ajal ka külma taluma. Aga pea iga vabatahtliku nägu läheb särama, kui nad tööpäeva lõpus kausikese sooja suppi saavad. Toidu pakkumine täidab kõhtu ning mis veel olulisem: annab vabatahtlikule teada, ta oli väga oodatud ja temaga panusega arvestatakse.“

Samasugune on ka meie talgute traditsioon: koos töötamisele järgneb alati suutäis soolast ja maotäis magusat.

Kirja pannud Anu Viltrop

Tagasi nimekirja